Copyright © TrPress
Design by Dzignine

2014 KPSS başvuru tarihleri - 2014 KPSS başvuruları - 2014 KPSS sınav tarihleri


KPSS başvuru tarihleri - KPSS başvuruları - KPSS sınav tarihleri

KPSS 2014 başvuru ve sınav tarihleri belli oldu 2014 KPSS Lisans Önlisans Sınav ve Başvuru Tarihi Ne Zaman? KPSS öncesi adaylara altın değerinde öneriler...

KPSS 2014 başvuru ve sınav tarihleri belli oldu 2014 KPSS Lisans Önlisans Sınav ve Başvuru Tarihi Ne Zaman?



KPSS 2014 tarihi ÖSYM tarafından açıklandı. KPSS 2014 başvuru tarihlerini KPSS 2014 başvuruları ÖSYM KPSS sınavı tarihleri KPSS sınav yerleri 2014 bu sayfadan öğrenebilirsiniz. Ayrıca KPSS 2014 puanı ile en düşük memur alacak kurumlar hangileri? 


2014 KPSS'ye kaç kişi girecek? 



ÖSYM SINAV TAKVİMİ

ÖSYM BAŞKANLIĞI


İşte diğer tüm sınavların da yer aldığı sınav tarihleri:

Ortaöğretim (Lise), Önlisans, Lisans ve Öğretmenlere Yönelik KPSS Sınavları ve Başvuru Tarihleri Ne Zaman :

1. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Lisans 05.07.2014 -06.07.2014 2. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT)13.07.2014 3. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Önlisans Düzeyi) 27.09.2014 4. Kamu Personel Seçme Sınavı 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi)28.09.2014

2014 KPSS LİSANS / ORTAÖĞRETİM /ÖNLİSANS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK

ÖSYM tarafından Ortaöğretim / Önlisans ve Lisans düzeyi KPSS başvuru tarihleri ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmamıştır. Ancak tahmini başvuru tarihleri şu şekildedir:

KPSS 2014 Lisans Başvuru Tarihi : Mayıs ayının ilk haftası...

2014 KPSS (Ortaöğretim – Önlisans) : Haziran ayının ilk haftasından itibaren...

KPSS'de kaç soru soruluyor? KPSS'de sınav süresi ne kadar? İşte memur adaylarının merak ettiği o soruların yanıtları...

SORU SAYISI 30

2014-KPSS ile ilgili Devlet Personel Başkanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda bazı kararlar alındı. ÖSYM tarafından KPSS Lisans sınavında pazar günü uygulanan alan testlerinde soru sayısı 30 olarak belirlendi.

ALAN TESTLERİNİN SÜRESİ 160'AR DAKİKA

Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlandı. Bu doğrultuda 2014-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin süresi, pazar sabah ve öğleden sonra 160'ar dakika olacak. Hukuk, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat, ekonometri, işletme, istatistik, maliye, kamu

 yönetimi, muhasebe, uluslararası İlişkiler alanlarından ise 30'ar soru sorulacak.

2013-KPSS'de uygulanan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları, uyumu sağlamak amacıyla, 2014-KPSS Lisans ve 2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans Sınavlarında da aynen uygulanacak.

KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası

Şu anda bu yazıyı okuduğunuza göre siz de KPSS’den yüksek not almanın yollarını öğrenme çabasındasınız. Araştırmalarımız ve KPSS’den yüksek not almış kişilerle olan görüşmelerimiz sonucunda, sizler için bu sorunun cevabını yayınlıyoruz.

KPSS’den Yüksek Puan Almanın Yolları

1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış? Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.

2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın

KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın. Atalarımızın bir sözü vardır: ‘’İki karpuz bir koltuğa sığmaz.’’ Karman çorman bir çalışma alanınız olursa hepsinden olabilirsiniz. Önce KPSS’yi geçin, ekmeğinizi kazanın, ondan sonra diğer hedeflerinize odaklanın.

3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin

Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. Planlı ve sakin bir şekilde başlayın. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.

4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun

Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Çalışırsınız, anlayamazsınız ya da anlayamadığınızı sanırsınız. Pes etmeden çalışmaya devam ettiğiniz sürece; bir süre sonra her şeyin kendiliğinden kafanıza yerleştiğini göreceksiniz. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.

5- Başarı Ayrıntlılarda Gizlidir

KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç ummadığımız ayrıntılardan gelmiyor mu?

6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin

KPSS’den yüksek not almanın temel yolu, bilgiyi akılda tutmaktır. Bilgiyi akılda tutmanın en temel yolu ise onu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yolu da özet çıkarmaktır. ‘’Alim unutur, kalem unutmaz.’’ demiş atalarımız. Ne çalışırsanız çalışın, çalıştıklarınızdan notlar alın ve sık sık tekrarlayın. Bu kesinlikle zaman kaybı değildir. Önemli olan bilgiyi öğrenmek değil, akılda tutup, zamanı gelince de uygulayabilmektir.

7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin

Her kesimden ‘’bol bol soru çöz’’ tavsiyesi gelse de siz, konularınızı iyice kavramadan soru çözmeye geçmeyin. Bir sayfalık konuyu öğrenmeniz dakikalarınızı alır; oysa tek sayfalık konudan çıkarılabilecek soruları çözmek saatlerinizi alabilir.

8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın

‘’Amaan, matematiksiz de yaparım!’’, ‘’Coğrafyadan çakmıyorum.’’, ‘’Anayasa çok karışık.’’ Söylemlerinizden vazgeçin! KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, hepsine çalışacak, eksiklerinizi tamamlamaya çalışacaksınız.

9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın

Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken de şimdiye kadar çıkardığınız özetleri tekrar etmeyi unutmayın.

10- Zamanla Yarışın

KPSS’de en fazla dert yakınılan konulardan bir tanesi, zamanın yetmeyişidir. Siz öncesinde gireceğiniz deneme sınavlarında zamanla yarışarak en kısa sürede sınavı bitirmeye çalışacaksınız. Bunun için de en pratik yolları ve soru çözme tekniklerini iyice öğrenin. Umarız hakkettiğiniz puanı alır ve atanırsınız.

ÖSYM'den KPSS ve yabancı dil sınavı uyarısı

2014-KPSS Lisans ve Diğer Yabancı Dil BilgisiSeviye Tespiti Gerektiren Sınavlara BaşvuruYapmak İsteyen Adayların Dikkatine

4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazetedeyayımlanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca, 2013 yılından itibaren Merkezimiz tarafından yılda iki kez Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı(YDS) yapılmaktadır. Bu nedenle; 2013 yılından itibaren Merkezimiz tarafından yapılan diğer yabancı dilseviye belirleme sınavları yapılmamış, Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) ve diğer bazı sınavlarıntestleri içinde yer alan yabancı dil testlerine de 2013 yılından itibaren yer verilmemiştir.

5-6 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavında da (2014-KPSS Lisans)Yabancı Dil Testi yer almayacaktır. Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) puanı ile ağırlıklandırılarakhesaplanacaktır.

KPSS'de yabancı dil testinin (Almanca,Fransızca ve İngilizce dillerinde)ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavınagirmeleri yararlarına olacaktır. Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde YDS puanı olmayan adayların,2014-KPSS Lisans Sınavı yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla hesaplandığı KPSS puantürleri hesaplanmayacaktır.

2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadeceYabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapıldığından, ilgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı DilBilgisi Seviye Tespit Sınavına (KPDS) yapılan atıflar Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) yapılmış sayılır. İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasınabaşvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'ye girmeleri gerekmektedir.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonuçları ile tercih yapacak adayların 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacaktır.İlgili kurumlar tarafından; öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atama için; yabancı dil okutmanı başvuruları için; yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemleri için; yüksek lisans programlarına giriş için YDS sonuçları kullanılabileceğinden bu durumdaki adayların da 2014-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına katılmaları yararlarına olacaktır.

ÖSYM tarafından yapılan KPSS, TUS, DUS vb. sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS/KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu/özel kurum ve kuruluşların sınav/yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için 6 Nisan 2014 tarihinde yapılacak 2014 Yabancı Dil Bilgisi Seviye TespitSınavına (2014-YDS İlkbahar Dönemi) katılmaları önemle duyurulur. Sınava başvurular 3-12 Şubat 2014tarihlerinde yapılacaktır.

Adaylar, 2014-YDS İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'ninhttp://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışıyapılmayacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme, sınav sonuçlarının kurumlarca kullanımı ileilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemelerigerekmektedir.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.



KPSS NEDİR? KİMLER BAŞVURABİLİR? KPSS’NİN TARİHÇESİ

KPSS'Yİ, KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir. ÖRN: KPSS-A KPSS-B
KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS'de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

KPSS A-B VE C GRUBU KADROLAR: KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A GRUBU KADRO; Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B VE C GRUBU KADROLAR: KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS'NİN TARİHÇESİ Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir.

KPSS, Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır. KPSS'ye Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci. Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti. Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı. O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde Kpss A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav KPSS 1 ve KPSS 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.​

ÖSYM, KPSS-A'daki konu dağılımlarını biran önce açıklamalıdır

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezun ve Öğrencileri (İİBF) Derneği'nden ÖSYM'ye çağrıda bulunularak, "ÖSYM'den adayların kafasındaki soruları giderecek bir açıklamanın bu hafta içerisinde gelebileceğini düşünüyoruz" denildi.

İİBF'liler Derneği Başkanı Murat Karaca yaptığı basın açıklamasında, "ÖSYM 16 Ocak 2014'te yaptığı ilan ile KPSS A Grubu alan soru sayılarının 40'tan 30'a düşürüldüğünü bildirdi. Ancak hangi konudan kaç soru geleceğini ve hangi konudan artık soru gelmeyeceği ile ilgili bir açıklama yapmadı. Oysa soru dağılımı adaylar için büyük önem arz etmektedir. Zira tüm adaylar çalışmalarını gelecek soruların dağılımına göre yapmaktadır. ÖSYM'nin sadece soru sayısı 30'a düştütarzındaki yaklaşımı KPSS A grubuna hazırlanan tüm adayların huzurunu kaçırmıştır. ÖSYM'yi, bir an evvel,sınavda hangi konulardan kaç soru geleceğine ilişkin adaylara tam bilgi vermeye davet ediyoruz" ifadelerinikullandı.

"Ayrıca ÖSYM'nin sınavlarla ilgili değişiklikleri en az 8 ay önceden sınava girecek olan adaylara haber vermesi gerektiğini ve yaptığı bilgilendirmelerin tüm detaylarını da aynı zamanda açıklamasının önemli olduğunu düşünüyoruz" diyen Karaca, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Yapılan eksik açıklamalar ÖSYM'nin adayların tarafından eleştirilerin odağı haline getirilmesineneden olmaktadır. Bu durum ise bazı kesimlerin siyasi malzeme arayışına destek vermektedir. Her sıkıntıyı hükümete yükleyen ve tüm olumlu gelişmeleri görmezden gelen eleştirel yaklaşıma katkı sunan bu eksikliğin ÖSYM'ce giderilmesini tavsiye ediyoruz. Zira bu sınav yaklaşık 120 bin genciilgilendirmektedir. Dolayısıyla bu durum, adaylar aileleri ile birlikte düşünüldüğünde, en az 250 bin kişiyietkileyecek bir hizmetin sunumunun doğru ve tam zamanında yapılması ile ilgilidir. Ayrıca sınavagirecek olan adayların ruh halinden anlayan bir yaklaşım sergilemek kurumsal imaj yönetimi gereği de daha faydalı olacaktır. Hükümetimizin, bu ve benzeri yanlışlara titizlikle yaklaşarak, yapılan hatalarındüzeltilmesi ve sınava girecek adayların huzursuzluğunun giderilmesi için gerekli talimatı vereceğinden eminiz. ÖSYM'den adayların kafasındaki soruları giderecek bir açıklamanın bu hafta içerisinde gelebileceğini düşünüyoruz."

Düşük KPSS İle 2014'te Memur Alacak Kurumlar

KPSS'den düşük puanlala atanacak bölümler ile sınavsız memur alan kurumlar..

2014 KPSS'den hayal ettiğiniz puanı alamadıysanız üzülmeyin. Memur olmak için yüksek puanlar almanıza gerek yok, şansınız hala devam ediyor. KPSS'den 38 puan ve altı alanlar hangi bölümlerde memur olabileceklerini sizler için araştırdık.

Artık KPSS yeterli olmayacak

TBMM'ye sunulan MEB yasa taslağına göre KPSS ile atanan öğretmenler bundan sonra 'aday' olacak.

Sabah'ın haberine göre, aday öğretmenlerde, en az bir yıl fiilen çalışmak, disiplin cezası almamış olmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olma şartları aranacak. Bu adaylar yazılı ve/veya sözlü sınava girmeye hak kazanacak ve başarılı olurlarsa öğretmen olarak atanacaklar.



Başarılı olamayanlar ise bir başka il veya ilçede görevlendirilerek, bu kişilere bir yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybedecek ve memuriyetle ilişiği kesilecek. Uygulama, düzenleme sonrası ilk defa aday öğretmen olarak atananları kapsayacak. Tasarıyla eğitim çalışanlarının özür grubuna bağlı yer değiştirmelerinin yarıl yıl tatili ve yaz tatilinde yapılmasına imkân verilecek.

KPSS Şartı Aranmayan Kadrolar

İşte 657 sayılı Kanunun 59′uncu maddesine göre sınav şartı aranmayan kadrolar..

Hangi kadroların istisnai kadro olduğu 657 sayılı Kanunun 59′uncu maddesinde yer almaktadır. İşte bu maddeye göre sınav şartı aranmayan kadrolar:

“Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile TürkiyeBüyük Millet Meclisinin memurlukları,Başbakan Başmüşaviri,Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan,Başkan Yardımcısı, HukukMüşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürleri (Uzman),Başbakan Müşavirlikleri,Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, ProjeGrup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleriyle Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliklerine, Başbakanlık BasınMüşavirliği,Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği,Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği,Bakanlar Kurulu Sekreterliği,Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarakgösterilen görev yerleri,Özel Kalem Müdürlükleri ,Valilikler ,Büyükelçilikler,Elçilikler,Daimi Temsilciliklere, dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları,Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelikleri, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirlikleri,Hukuk Müşavirliğine ve Genel Sekreter Sekreterliği,”

Uygulamada ne yapılmaktadır?

Uygulamada siyasi iktidara yakın kişiler, 657 sayılı Kanunun bu maddesinde belirtilen sınırlı sayıdaki kadroya atanmakta, kısa bir süre sonrada sınavsız olarak diğer normal memuriyetlere geçirilmektedir. Örneğin hiç KPSS girmeyen bir kişi müşavirlik kadrosuna atanmakta, burada bir ay çalıştıktan sonra da öğrenim durumuna göre örneğin mühendis kadrosuna atanmaktadıır.

İstisnai kadrolara atanmada sınav yoktur

657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinde istisnai kadrolar belirtilmiş olup, bunlar arasında da Valilere yer verilmiştir. Yine bu Kanunun İstisnai Memurluklara Atanmada Aranacak Şartlar başlıklı 60 ıncı maddesinde; İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabileceği ve kuruluş kanunlarındaki özel hükümlerin saklı olduğu hükmüne yer verilmiştir. 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde ise memur olmanın genel ve özel şartlarından bahsedilmiştir. Yine bu Kanunun İstisnai Memurluklara Atananlara Bu Kanunun Uygulanacak Hükümlerini düzenleyen 61 inci maddesinde; istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanacağı belirtilerek istisnai kadrolara sınavsız atama yapılacağı belirtilmiştir.

İstisnai kadrolarla ilgili özel durumlar

İstisnai kadrolara sınavsız olarak atama yapıldığı için öncelikle istisnai kadroların amaç dışı kullanımından bahsetmemiz gerekmektedir. Özellikle kısa aralıklarla bu kadrolara atama yapılıp, daha sonra başka memuriyet kadrolarına naklen atamalar kamu vicdanını yaralayacak seviyelere gelmiştir. Bir çok insanın atanmak için sınav beklediği bir ortamda bu kadrolar vasıtasıyla memuriyete başlatılmaları ve daha sonra da başka kadrolara atanmaları vakayı adiyeden olmuştur.

Bu açıklamalardan sonra, 657 sayılı Kanunun adaylığa kabul edilme başlıklı 54 üncü maddesinde; Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamayacağından ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara naklinin yapılamayacağından bahsedilmektedir.

Diğer yandan, bu Kanunun 59 uncu maddesinde istisnai kadrolara unvan bazında yer verilmiştir. Yine bu Kanunun istisnai memurluklara atanmada aranacak şartlar başlıklı 60 ıncı maddesinde; İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabileceği ifade edilmiştir.

Ayrıca, bu Kanunun İstisnai memurluklara atananlara bu Kanunun uygulanacak hükümleri başlıklı 61 inci maddesinde; 60 ıncı madde gereğince istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak yukarıda yer verilen hükümler ve 657 sayılı Kanunun diğer hükümleri çerçevesinde istisnai kadrolarla ilgili olarak şunları söyleyebiliriz;

1- İstisnai kadrolardan diğer memuriyet kadrolarına çok kısa zaman sonra atama yapılması mümkündür. (Bu durumun hukuki olmakla birlikte etik değildir)

2- Bu şekilde yapılan atamalarda adaylık hükümlerinin uygulanmayacağı yönünde hem Danıştay kararları hem de Devlet Personel Başkanlığı görüşleri bulunmaktadır. Ayrıca, naklen atanılacak kadro istisnai kadro da olsa naklen geçişte muvafakat şarttır.

3- Aynı hususlar aday memur olarak görev yapanların istisnai kadrolara atanmasında da geçerlidir. Çünkü, istisnai kadrolara atanma halinde 657 sayılı Kanunun uygulanmayacak hükümleri arasında atanma hükümleri yer almaktadır ve bu atamanın içerisine naklen atama da girmektedir. Dolayısıyla 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde yer alan kısıt sizin için uygulanmayacaktır. Ayrıca, istisnai kadroya atanmanız halinde hakkınızda yarım kalan adaylık eğitimi de uygulanmayacaktır.

4- Herhangi bir nedenle istifa eden bir memur bekleme süresine tabi olmadan istisnai kadroya atanamaz. Bu görüşümüzün aksine, Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu bir mütalaada şu ifadelere yer verilmiştir; ‘…Bu itibarla, yukarıda sözü edilen bekleme sürelerinin istisnai memuriyetlere atanmada söz konusu olmadığı, istisnai memuriyetlerden başka kadrolara naklen atamalarda da aynı esasların geçerli olduğu ancak istisnai memuriyet kadrolarında çalışmakta iken çekilen veya çekilmiş sayılanların diğer kadrolara atanmaları halinde ise bekleme sürelerine tabi olduğu mütalaa edilmektedir.’

5- İstisnai memuriyet kadrosunda görev yapmakta iken istifa eden bir personelin 657 sayılı Kanununun 97 nci maddesinde belirtilen 6 aylık süreyi doldurmadan Devlet memuriyetine dönmesi de mümkün değildir. Devlet Personel Başkanlığının görüşü de bu yöndedir.

6- İstisnai kadrolarla ilgili kamu vicdanını yaralayan bir durum olduğu dikkate alındığında mutlaka bu konuda yasal düzenleme yapılmalıdır.

7- İstisnai memuriyet kadrolarına atandıktan sonra 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel pozisyonlarına atanma talebinde bulunanların sınava tabi olmaksızın sözleşmeli personel olarak açıktan atanılması mümkündür.

8- Lise mezunu bir kişinin 1 inci dereceli özel kalem müdürlüğü kadrosuna istisnai memur olarak atanması bize göre mümkün değildir. Ancak, Devlet Personel Başkanlığı vermiş olduğu bir mütalaada şu ifadelere yer vermiştir; ’657 sayılı Kanunun istisnai memurluklara ilişkin 59 uncu maddesi kapsamı içinde Özel Kalem Müdürlüklerine yer verilmiş olup, mezkur Kanunun istisnai memurluklara atanmada aranacak şartlara ilişkin 60 nci maddesinde ‘İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir.’ hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı genel şartları taşıyan kimselerden özel kalem müdürü kadrosuna atama yapılabileceği mütalaa edilmektedir.’

Doğrusu bu görüşe katılmamız mümkün değildir. Çünkü, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hangi öğrenim düzeyinde bulunanların hangi derecedeki kadrolara atanacağına yer verilmiştir ve lise mezunları en fazla 3 üncü dereceli bir kadroya atanabilmektedir. Dolayısıyla 1 inci derecedeki özel kalem müdürlüğü kadrosuna lise mezunu bir kişinin atanması mümkün değildir. Ancak, cari olan ise bu görüştür. Yani mühür kimdeyse Süleyman odur.

İstisnai kadrolarla ilgili Sayıştay ne dedi?

Sayıştay denetçileri yaptıkları incelemede uygulamanın Hazineyi zarara uğratıcı nitelikte olduğunu belirtti. Denetçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında tespit ettikleri bu uygulamayı Sayıştay Birinci Başkanlığına bildirdi. Sayıştay Birinci Başkanlığı da görüşülmesi için konuyu Sayıştay Genel Kuruluna havale etti. Sayıştay Genel Kurulu geçen yıl aldığı kararda uygulamanın genel bir nitelik taşıyıp taşımadığının araştırılmasına, daha sonra yaygın olduğunun tespit edilmesi durumunda söz konusu hususun Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasına karar verdi.

Askerliğe elverişsiz olmak KPSS ile atanmaya engel midir?

657 sayılı Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde ” Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.

A) Genel şartlar:

1. Türk Vatandaşı olmak,(1)
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. (1)
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

B) Özel şartlar:

1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “Memurluğun sona ermesi” başlıklı 98 inci maddesinde “Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;
hallerinde memurluğu sona erer.” denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Fazla kilo nedeni ile askerlikten elverişsiz raporu verilenlerin 657 sayılı Kanunun ilgili hükmü uyarıncamemur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle memur olmasına mani bir husus bulunmamaktadır.

2- 657 sayılı Kanunun askere gitmesi sebebiyle aylıksız izinli olan memura askerlikten elverişsiz raporu verilmek suretiyle terhis edilen devlet memurunun memur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle göreve başlamasına engel bir durum bulunmamaktadır.

Devlet Memurları hangi dereceden memuriyete başlar hangi dereceden emekli olurlar?

kpsscafe

KPSS'de büyük skandal

Hükümetin, memur adayları için renkli listeler hazırladığı ileri sürüldü. İddialara göre; kırmızı listeye Cemaat, CHP, Geziciler ve Kürtler girerken, yeni alımlar mavi ve yeşil listeden yapıldı.

Taraf gazetesinin iddialarına göre; hükümet ile Cemaat arasındaki gerilim, kamuya memur alımlarına da yansıdı. AKP hükümeti, “paralel yapı” olarak nitelendirdiği cemaat üyelerini, kamu dışında tutmak için “liste formülü” buldu. Buna göre, cemaat üyeleri, CHP’ye sempati duyanlar, Geziciler kırmızı listelerde toplanıyor. Mavi ve yeşil listeler ise kamuda işe alınacak aday adaylarını kapsıyor. Özellikle mavi listeler, AKP’nin çekirdek kadrosuna alınabilecek adaylardan oluşuyor. Bu listeye, AKP’nin yakınları ile Milli Gençlik Vakfı’ndan yetişmiş kadrolar alınıyor. Kamuda, “gizli fişleme” olarak nitelendirilen, renkli listelerin ayrıntıları şöyle:



MÜLAKAT İÇİN LİSTE

Kamu kurumlarında işe alımlar iki aşamalı gerçekleştiriliyor. İlk aşamada, KPSS sınavına giriliyor, ikinci aşamada ise kamu kurumları belirli puanı tutturan adayları sözlü sınava alıyor. Sözlü sınavda, referanslar etkili oluyor. Geçmiş yıllarda, sözlü sınavlara girecek adaylarla ilgili olarak, Başbakanlık’tan, parti yönetiminden ve bakanlıklardan listeler geliyordu. Gezi Parkı Eylemleri ile cemaat arasındaki gerginlik, memur adayları için hazırlanan listelerin de değişmesine yol açtı.

ÜÇ LİSTE HAZIRLANIYOR

AKP Hükümeti, kamuoyunun tepkisine neden olmamak için, mülakatlara yönelik hazırlanan adaylarla ilgili listeleri renklendirme yöntemi getirdi. Bu yöntem ile, adaylar, kırmızı, yeşil ve mavi olarak sınıflandırılıyor. Bu listeler ise, sınav komisyonu üyelerine dağıtılıyor. Örneğin, 100 kişilik müfettiş alımı için yapılan mülakata, 300 kişi çağrılıyor. 300 kişiden 100’ü yeşil, 50’si mavi, 150’si kırmızı renkli listelerde yer alıyor. Bu renklerin her birinin anlamı bulunuyor ve komisyon üyeleri de listenin rengine göre adaylara puan veriyorlar.

KIRMIZI: SAKIN ALMAYIN

Yeni sistemde, kırmızı renkli listelerde, cemaat üyeleri, CHP’ye sempati duyan adaylar, Gezieylemlerine katılan kişiler ve Kürt kökenliler yer alıyor. Bu listede yer alan kişilerin kamuya girme şansı bulunmuyor. Komisyon üyeleri de, listede yer alan adaylara düşük puan vererek elenmelerine yol açıyorlar. Mavi renkli listede yer alan adaylar ise AKP’ye ve Başbakan Erdoğan’a “gönülden bağlı” kişilerden oluşuyor. Bu listeye daha çok AKP’ye üyelerinin yakınları ile parti için çalışan kişiler giriyor. Ve, kritik görevlerde yer alacak kişilerde bu listeden seçiliyor. Yeşil renkli listeler ise, çalışmasında sakınca olmayan ve siyasi konularda çok fazla bir bağlantısı bulunmayan kişileri kapsıyor. Bu kişilerden de kamuya alımlar yapılıyor.

MALİYE’DE UYGULANDI

Kamuda, “gizli fişleme” olarak nitelendirilen, renkli liste uygulamasının birçok kamu kurumunda hayata geçirildiği öğrenildi. Bu kurumlar arasında, Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın da olduğu bildirildi. Vergi Denetim Kurulu’nun, geçmiş yılın son çeyreğinde yaptığı müfettiş alımlarında, renkli listeleri kullandığı kaydedildi. Mülakatlarda, komisyon üyelerine mavi, kırmızı ve yeşil renkli listelerin dağıtıldığı ve bu listlere göre alım yapıldığı iddia edildi. Maliye Bakanlığı kulislerinde, yazılı sınavdan yüksek puan aldığı halde kırmızı listede olduğu için birçok müfettiş adayının elendiği konuşuluyor. Konuyla ilgili olarak ise bazı adayların dava açmaya hazırlandığı da öğrenildi.

MGV YENİDEN GÖZDE OLDU

Öte yandan, bugüne kadar kadrolarını daha çok Gülen Cemaati üyelerinden seçen AKP, son dönemde paralel yapı tartışmaları ile birlikte Milli Gençlik Vakfı’na yöneldi. Bu kapsamda, adaylar hakkında yapılan araştırmalarda, MGV yurtlarında kalıp kalmadığı sorgulanıyor. MGV’ler merhum Necmettin Erbakan’ın en büyük projeleri arasında gösteriliyor.

KPSS A soru dağılımları hala açıklanmadı

Geçtiğimiz ay ÖSYM, kendi sitesinde duyuruda bulunarak A grubu için soru sayılarının 30’a düşürdüğünü belirtti. Ama hala dağılımlar açıklanmadı.

Kısa bilgi

Uzmanlık, müfettişlik, kaymakamlık gibi kariyer meslekleri (a grubu) hedefleyen KPSS adayları cumartesi genel kültür yetenek oturumlarının yanında Pazar günü yapılan ve 10 alandan 40'ar soru gelen oturumlara da katılmaları gerekiyor.

Ancak geçtiğimiz ay ÖSYM duyuruda bulunarak artık Pazar oturumlarının süresinin kısaldığını ve 30'ar soru geleceğini belirtti.

ÖSYM'ye soruyoruz

Soruların 30'a düştüğünü duyurdunuz da ne oldu? Adayların ve kurs yöneticilerinin eline ne geçti? Nasıl somut bir fayda sağladınız?

Bu soruların tek cevabı şudur: KAFA KARIŞIKLIĞI ve STRES.

Gerçekten de ÖSYM bu duyuruyu yaptı ama ne öğrencilerin ders tekniği ne de kursların ders programları değişmedi. Ama gereksiz yere "acaba hangi dersler çıkacak? bu derse boşuna mı çalışıyorum? Bu dersi öğrenciye verdik ama bir de müfredattan çıkarsa boşuna masraf yapmış olacağız" gibi sorular oluştu hem öğrencilerin hem de kurs sahiplerinin kafasında.

ÖSYM'nin bu yaptığı hem ayıp hem de kamu yararına aykırı

ÖSYM madem ki değişiklik yapacak, bunu paparazzi ve arkası yarın modunda yersiz bir duyuru yapıpsessiz kalarak insanların kafasını karıştırmamalıydı. Burada insanların hayatı ve geleceği söz konusu ancak ÖSYM ilginçtir ki bunu hiç umursamıyor.

Acilen soru dağılımları açıklansın

İşini düzgün yapan ve insana değer veren bir sınav kurumu şunu yapmalıydı: hiç bu şekilde ortalığı bulandırmadan soru dağılımlarının da olduğu bir duyuru yapmalıydı.

Madem ki böyle bir şey yapılamıyor (ya da yapılmıyor) o zaman dağılımları bir an önce açıklanmalı ve adayların tereddütleri giderilmeli.

Bir Kurum daha merkezi KPSS atamalarından çıktı

19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kanunla, Karayolları Genel Müdürlüğü de, ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesinden çıkarıldı.

Yapılan yeni düzenlemeye göre Karayolları Genel Müdürlüğünün teknik hizmetler sınıfında bulunan ünvanlara göre yapacağı yeni personel alımları KPSS ile puanüstünlüğüne göre yapılan merkezi tercih atamalarından çıkarılmıştır.

Karayolları teknik kadroda alınacak personelleri KPSS B grubu puan sırasına göre alım yapılacak boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından yapılaacak sözlü sınav ile atayacaktır.

Şunu belirtmemizde fayda olacaktır. Memur v.s diğer alımlar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yine Merkezi Yerleştirme ile yapılacaktır. Yeni düzenlemede mühendis,mimar, matematikçi,tekniker gibi kadrolar için kurum kendisi ilana çıkıp yapacağı sözlü sınavla teknik kadro elemanlarını alacaktır.

19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün Personel Alım düzenlemesi şu şekildedir:

MADDE 109 - 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(5) Genel Müdürlüğün Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personel Seçme Sınavı (B) Grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağrılacak adaylar arasından Genel Müdürlükçe yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır. Genel Müdürlük kadrolarına yapılacak atama ve nakil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikled üzenlenir."

KPSS'ye hangi yıl kaç kişi girdi? 2014 KPSS'ye kaç kişi girecek?

KPSS Cafe internet sitesinin haberine göre Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla bilinen kamuya personel alım sınavına olan ilgi ve başvuru her geçen yıl katlanarak artıyor.

Ekonomik krizle birlikte işsiz kalan milyonlarca genç çareyi artık devlet kapısında görüyor. Milyonlarca kişinin gireceği bu sınavda hedef en yüksek puanı almak ve memurluk kadrolarından birine atanabilmektir.

KAZANMAK HER YIL DAHA DA GÜÇLEŞİYOR

Yani kazanmak her yıl bir önceki yıla göre daha da güçleşmektedir. Bu güçlüğün üstesinden gelmek için adayın sınav süresince yaptığı netlerin yüksek olması gerekir.

KPSS'YE KAÇ KİŞİ GİRİYOR?

2013 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik sınavına 476.733başvurdu ve bunların 450.645 i sınava girdi.
2012 KPSS Lisans sınavına 987.167 aday başvurdu ve bunların 931.307 si sınava girdi.
2012 KPSS Önlisans sınavına 743.571 aday başvurdu ve bunların 695.175 si sınava girdi.
2012 KPSS Ortaöğretim sınavına 2.045.964 aday başvurdu ve bunların 1.877.684 si sınava girdi.
2011 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik sınavına 474.184 aday başvurdu ve bunların 412.984 ü sınava girdi.
2010 KPSS Lisans sınavına 807.820 aday girdi.
2010 KPSS Önlisans sınavına 610.628 aday başvurdu ve bunların 573.189 si sınava girdi.
2010 KPSS Ortaöğretim sınavına 1.809.150 aday başvurdu ve bunların 1.610.277 si sınava girdi.

PEKİ 2014 KPSS'YE KAÇ KİŞİ GİRECEK?

Yukarıda vermiş olduğumuz yıllara göre sınava başvuran ve sınava giren aday sayısına baktığımızda2014 KPSS Lisans sınavına 1 milyon ve 2014 KPSS Ortaöğretim-Önlisans sınavınada 3,5 milyon adayınbaşvuracağını tahmin ediyoruz.

Yani 2014 KPSS'ye toplam olarak 4,5 milyon civarında adayın başvuracağını tahmin ediyoruz.

kaynak:KPSScafe

Diyanet'ten Yeterlilik ve KPSS Puanıyla İlgili Duyuru...

Din Hizmetleri Kadrolarına Atanacaklarda Aranan Yeterlik ve KPSS Puanıyla İlgili Duyuru...

Bilindiği üzere Başkanlığımız Kur'an kursuöğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa açıktan veyasözleşmeli atanacaklarda, Başkanlığımızca yapılan sınav sonucunda her bir unvaniçin verilen yeterliğe sahip olma şartı aranmaktadır.


Açıktan atamalar ve sözleşmeli alımlar,belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına sahip olanlardan KPSS puanı başarı sırasına göre atama yapılacak kadro sayısının üç katına kadar adayınçağrıldığı sözlü sınav sonucu başarı sırasına göre yapılmaktadır.

Başkanlığımız ilgili mevzuatında söz konusukadrolara 15 Ekim 2014 tarihinden sonra atanacaklar için yeterlik şartıkaldırılarak; Ölçme, Seçme veYerleştirme Merkezi Başkanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Başkanlığımızarasında imzalanan protokol ile KPSS'ye Başkanlığımızdin hizmetleri sınıfına ait kadrolara atanmak isteyenlerin meslekibilgilerinin ölçüleceği Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi(DHBT) eklenmiştir.

Bu itibarla, Başkanlığımız din hizmetlerisınıfına ait kadrolarına 15 Ekim 2014 tarihinden sonra ilk defa açıktanveya sözleşmeli atanacakların KPSS'deGenel Yetenek-Genel Kültür oturumuna ek olarak Din Hizmetleri Alan BilgisiTesti(DHBT) oturumuna katılmaları ve bu iki oturum sonucunda alacakları puanlaragöre hesaplanacak KPSSP-122 (ortaöğretim mezunları için), KPSSP-123 (ön lisansmezunları için) ve KPSSP-124 (lisans mezunları için) puanlarına sahip olmalarıgerekmektedir.

KPSS ve DİNHİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ TESTİ (DHBT)

* DHBT'ninorganizasyonu ve uygulanması ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir.

* DHBT başvurusu,uygulaması, tarihi, saati, süresi ve sınavın yapılacağı iller ve sınavla ilgilidiğer bilgiler ilgili yılın KPSS Kılavuzlarında yer alacak, sınav için ayrı birkılavuz hazırlanmayacaktır.

* KPSS başvurularındaadayların, DHBT oturumuna katılmak isteyip istemedikleri bilgisi alınacak,katılmak isteyen adayların ilgili yıl KPSS'de bildirdiği başvuru bilgilerigeçerli olacaktır.

* Adaylar KPSS'ye katıldıkları öğrenim düzeyindeDHBT'ye katılacaklardır.

I- Başvuru şartları

KPSS'ye başvuru koşullarını taşıyan adaylar DHBT'ye başvuru yapabilecektir. (Başkanlığımızdin hizmetleri sınıfına ait kadrolara ilk defa açıktan veya sözleşmeliatanacakların KPSS puanı ile birlikte Başkanlığımız ilgili mevzuatında aranandiğer şartları taşımaları gerekmektedir.)

II- Başvuru zamanı

a) DHBT'ye başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacakadaylar için KPSS Lisans başvuruları ile birlikte; ortaöğretim veya ön lisansdüzeyinde katılacaklar için KPSS Ortaöğretim/Ön lisans başvuruları ile birlikteelektronik ortamda ÖSYM tarafından alınacaktır.

b) 2014yılında sınava başvurular, lisans düzeyinde sınava katılacak adaylar için 5-14Mayıs 2014 tarihleri arasında 2014-KPSS Lisans başvuruları ilebirlikte; ortaöğretim veya ön lisans düzeyinde katılacaklar için 30 Haziran-16 Temmuz 2014 tarihleriarasında 2014-KPSS Ortaöğretim/Ön lisansbaşvuruları ile birlikte elektronikortamda alınacaktır.

III- Sınav tarihi

DHBT, ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyindeKPSS'nin yapıldığı çift yıllarda ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyindeyapılacaktır. 2014 yılında DHBT 18 Ekim 2014 tarihinde yapılacaktır.

IV- DHBT Konuları ve Soruları

a) DHBT, çoktan seçmeli test olarak uygulanacaktır.

b) DHBT'nin ilk bölümü (DHBT-1) temel din bilgisisorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri içinortak olacaktır.

DHBT-1'deaşağıdaki konulardan sorular yer alacaktır.

1. İslam İnanç Esasları

2. İslam İbadet Esasları

3. Kur'an Bilgisi (Kur'an tarihi, tecvid, Kur'an'ı anlamave meal bilgisi)

4. Siyer

5. İslam Ahlakı

c) DHBT'nin ikinci bölümünde (DHBT-2) adayların öğrenimdüzeyine göre sorular sorulacaktır. Bu sorular, lisans düzeyinde sınavakatılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınavakatılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretimdüzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Lisesi müfredatını içerensorulardan oluşacaktır.

DHBT-2'de aşağıdakikonulardan sorular yer alacaktır.

1. Tefsir

2. Fıkıh

3. Hadis

4. Akaid & Kelam

5. İslam Tarihi
6. Dinler ve Mezhepler Tarihi
7. Dini Hitabet

V- Puanların Hesaplanması

a) Sınava katılan adaylar için diğer KPSS puan türlerine ekolarak, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu ile DHBT oturumundan alınansonuçların birlikte hesaplandığı öğrenim düzeylerine uygun KPSSP-122 (ortaöğretim mezunları için),KPSSP-123 (ön lisans mezunları için) ve KPSSP-124 (lisans mezunları için) puanlarıhesaplanacaktır.

b) Puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdakigibi olacaktır.

PUAN TÜRLERİ TESTLERE GÖRE PUAN AĞIRLIKLARI

KPSS-Genel Yetenek KPSS-Genel Kültür DHBT-1 DHBT-2
KPSSP-122 (Ortaöğretim düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP-123 (Ön lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP-124 (Lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40


c) DHBT'ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı düzeyde KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumunagirmemiş; aynı öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek Testi, Genel Kültür TestiveyaDHBT'de en az bir soruya cevap kağıdı üzerinde cevap vermemiş adaylarınKPSSP122, KPSSP123 ve KPSSP124 puanları hesaplanmayacaktır.

d) KPSSP122, KPSSP123 ve KPSSP124 puanları, DHBT sonuçlarıile birlikte açıklanacaktır.

İlgililere duyurulur.

KPSS’nin Şifreleri Zonguldak’ta!

Türkiye’nin KPSS Uzmanı – Eğitimci Yazar Oğuzhan ÜNAL KPSS’NİN ŞİFRELERİ adlı semineri ile bu kez Zonguldak’taki KPSS adayları ile buluşuyor...

- KPSS Nedir, Ne Değildir?

- 2013 KPSS Değerlendirmesi

- 2014 KPSS Vizyonu

- KPSS’ye Nasıl Çalışmalı?

- KPSS Soru Tarzları

- Pratik Test Çözme Yaklaşımları

- KPSS İpuçları

- Sınav Taktikleri

Seminerde ayrıca Hızlı Okuma Uzmanı ERDAL BİÇER, Süre Stratejileri ile ilgili KPSS adaylarına önemli bilgiler sunacak olup seminere katılan herkese OĞUZHAN ÜNAL’ın hazırladığı 2014 KPSS REHBERİ armağan edilecektir.

Seminer ücretsizdir.

KPSS'ye Hazırlananlara Altın Değerinde Öneriler...

KPSS CAFE internet sitesinin yapmış olduğu habere göre Milyonlarca adayın gireceği KPSS'ye az bir sürenin kalması ile birlikte tüm adayların heyecanı artmaya başladı. Yarış son düzlükte kazanılır söyleminden de ilham alarak neredeyse tüm adaylar hazırlıklarını bu dönemlerde üst düzeye çıkardılar.

Peki bundan sonraki süreçte eksikleri kapatmak için ne gibi bir yol izlemek lazım?

Bu soru hemen hemen herkesin kafasında büyük bir yer işgal ediyor. Öyle ki çoğu kişi eksiklerinden ziyade en iyi oldukları konulara çalışarak boşa zaman harcıyorlar.

KPSS test tekniğine dayalı sınavdır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Çünkü bu sınava müracaat eden aday sayısı her yıl artmakta kontenjanlarda sınırlı kalmaktadır. Yani kazanmak her yıl bir önceki yıla göre daha da güçleşmektedir. Bu güçlüğün üstesinden gelmek için adayın sınav süresince yaptığı netlerin yüksek olması gerekir.

Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından veya soru sitiline aşina olmamaktan kaynaklanır. Test tecrübesi sınav sonucunu etkileyen en önemli etkenlerdendir. Test çözme tekniğini iyi bilmek istenen sonucun alınmasını büyük oranda sağlayacaktır.

Sınavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun oluşturduğu bilgi birikimi adayın sınavda başarılı olmasını sağlar. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesi adaya tecrübe kazandıracaktır. Aday bubilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını , ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.



KPSS sorularının özellikle yoruma dayalı olması yani bilgiden ziyade öğrencinin bilgi birikiminikullanmayı ölçen nitelikte olması tecrübeli olmayı ön plana çıkarmaktadır. Tecrübe ise çözülen soru miktarıyla ölçülür. KPSS'de başarılı olmayı hedefleyen adayın test çözerken “bir sorudan ne çıkar canım” diyerek o soruyu yok sayması en büyük hatadır. Çözülen her bir soru tipi aday için bir avantajdır. Sınava hazırlanan adayın çözemediği her sorunun doğru cevabını öğrenmesi gerekir.

Test Çözme Becerinizi Arttırın: Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmiş olursunuz. Amaç KPSS’'de başarılı olmak ise KPSS niteliğine uygun sorular çözmelisiniz. Soruları kendinize zaman tanıyarak çözün. Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir. Bu yüzden 120 soru için 120 dakika süre tanınmaktadır. Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın.

Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin. Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. Soruyu çözmenizi sağlayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin. Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın. Soru çözmek sizde bir alışkanlık olsun. Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır.

ŞIKLARIN HEPSİNİ OKUYUNUZ

Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister. İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur. Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin.Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa o soruya hemen değil de birkaç tane soru çözdükten sonra bakın. Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz soru şayet doğru çözümünüöğrenirseniz sizin için bir kazançtır.

Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.Uzun paragraftan oluşan soruları, “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır. Paragrafsorularında önce soru kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise soruyu daha çabuk çözeceğiniz anlamına gelir. Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün.

NOT TUTMANIN FAYDASI

Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın. Not tutmanın faydası derse olan ilgiyi artırmasıdır. Böylece, dinlerken dikkatin uzun süre diri kalması sağlanmış olur. Alınan notlar, yazanın kaleminden çıktığı için bilgi yazanın malı haline gelmiştir. Bu notlar tekrar edilerek yabancılık çekilmeyeceğinden, bir başka deyişle sizin ürününüz olacağından daha kalıcı olacaktır. Unutmayın ki beyniniz size ait olan kavramlara, cümlelere aşinadır. Not tutarken kağıt konusunda cömert davranın. Ufak kağıtlara, mikroskop yardımıyla okunacak yazılarla not almayın. Bu durum hem ders çalışma arzunuzu yok eder (estetik açıdan) hem de göz sağlığınız açısından sizin için zararlı olur. Ayrıca not tutarken kağıdın alt, üst ve yanlarında boşluk bırakınız. Bunun ne faydası olacak derseniz, not alırken sizin aklınıza gelen örnekleri, cümleleri, soruları buralara yazabilirsiniz.

Bütün bunların yanında renkli kağıtlardan, renkli kalemlerden yararlanırsanız, çalıştığınız dersten zevk alabilirsiniz. Kısaca ders çalışmayı bir zevk haline getirebilirsiniz. Yazdığınız notların belli soruları yanıtlar nitelikte olması oldukça önemlidir. Böylece alınan notlar fonksiyonel olma özelliği taşır. "Kim", "nerede", "ne zaman", "nasıl", "niçin", "ne" gibi sorulara yanıt verecek şekilde olmalıdır alınan notlar.

Bu uygulama zaman kaybını engelleyecek ve hızlı bir şekilde not tutmanızı sağlayacaktır. Kendinize ait şifrelemelere başvurun. Belli kelimeleri anlayacağınız şekilde kısaltarak yazın ("örneğin" yerine "ör.", "bununla birlikte" yerine "+", "aynı anlamda" yerine "=" gibi). Ayrıca önemli olan kavramların, can alıcı noktaların altını çizebilir ya da bunların yanına yıldız gibi çeşitli işaretler koyabilirsiniz. Yazı karakterini farklılaştırarak da (italik yazma ya da büyük harfleri kullanma gibi) dikkati bu cümleler ve kavramlar üzerinde yoğunlaştırabilirsiniz. Not tutarken karşılaştığınız ve anlamını bilmediğiniz kavramların ne olduğunu öğrenip o kelimeleri sık sık kullanarak hafızanıza yerleştirmeye gayret ediniz.

Unutmayın ki her dersin kendine özgü terimleri vardır. Bunları bilmeyen bir adayın konuyu tam olarak kavraması mümkün değildir.

Son olarak derste tuttuğunuz notları, evde temize geçirin. Böylece bir defa dinleyip iki defa not aldığınızbilgiler kalıcı olacaktır. Konunun ana başlıklarını, yan başlıklarını belirleyip düzgün bir kodlama yapınız (Ana başlıkları büyük harfle, yan başlıkları rakamlarla gösterebilirsiniz). Böylece zihninizde konunun şablonu belirmiş olur. Konu karmaşası, zihinsel dağınıklık ortadan kalkar. Konunun en sonuna şematik bir şablon çıkarmanız, konuyu bütün olarak görmenizi ve kolay anlamanızı sağlayacaktır.

Her dersin sonunda (45 dakika) yaklaşık beş dakikayı tekrara ayırmanız bilginin kalıcılığını sağlamak açısından oldukça önemli. Bunun ardından on dakika dinlenmek için kendinize zaman ayırın. Her günün sonunda yatmadan önceki son etüdünüzü o gün çalıştığınız dersleri tekrar ederek değerlendirin. Özellikle uykudan önce yapılan bu tekrarın unutmayı engellediği bilimsel olarak ispatlanmıştır. REM uykusu (rüya görülen dönem) döneminde salgılanan bazı hormonların yeni bilgilerin pekişmesine zemin hazırladığı görülmüştür.

Yine yapacağınız bir başka önemli iş de sabah kalktığınızda bir gün önceki dersleri tekrar etmektir. Böylece bilgi daha kalıcı bir duruma getirilmiş olur. Haftanın belli saatlerini, ayın belli günlerini tekrar yapmak amacıyla belirleyin. Tekrar yaparken kendinizin yazdığı özet notları kullanmanız teferruatta boğulmamanız için önemlidir. Bunun yanında bir başkasına anlatarak tekrar yapmanın da büyük faydası vardır. Bu tekrarlar sonucunda konuyu ne derece bildiğinizi ölçmenin yolu bol bol soru çözmektir.

ÇIKMIŞ KPSS SORULARINI MUTLAKA ÇÖZÜNÜZ

Test sorularının yanında önceki KPSS'lerde çıkmış olan soruların çözülmesi konudaki eksikliklerin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Yanlış cevaplanan soruların neden yanlış yapıldığı irdelenmelidir. Böylece teorik olarak yaptığınız tekrarı, soru çözerek pratik açıdan da gerçekleştirmiş olursunuz.

Tekrar yaparken aynı tür dersleri (sayısal veya sözel) çalışmanız sıkıcı olacağı için dikkat dağılmasına neden olacaktır. Sözel ve sayısal derslerin beraber tekrar edilmesi bu açıdan faydalıdır. Aşırı tekrarın yararından daha çok zararı vardır. Çünkü devamlı aynı uyarıcıya muhatap olan beyin belli bir süre sonra bundan sıkılacak, bu durum da motivasyon bozukluğuna neden olacaktır. O nedenle yukarıda belirttiğim gibi belli periyotlarla bu tekrarın yapılması öğrenciyi konuya daha ilgili kılacaktır.

Çalışma döneminiz boyunca eğer yapamadığınız sorularınız olursa forumumuzda ki yardım bölümünden yardım alabilirisniz.

Bir Kurum daha merkezi KPSS atamalarından çıktı

19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kanunla, Karayolları Genel Müdürlüğü de, ÖSYM'nin merkezi memur yerleştirmesinden çıkarıldı.

Yapılan yeni düzenlemeye göre Karayolları Genel Müdürlüğünün teknik hizmetler sınıfında bulunan ünvanlara göre yapacağı yeni personel alımları KPSS ile puan üstünlüğüne göre yapılan merkezi tercih atamalarından çıkarılmıştır.

Karayolları teknik kadroda alınacak personelleri KPSS B grubu puan sırasına göre alım yapılacak boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından yapılaacak sözlü sınav ile atayacaktır.

Şunu belirtmemizde fayda olacaktır. Memur v.s diğer alımlar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yine Merkezi Yerleştirme ile yapılacaktır. Yeni düzenlemede mühendis, mimar, matematikçi,tekniker gibi kadrolar için kurum kendisi ilana çıkıp yapacağı sözlü sınavla teknik kadro elemanlarını alacaktır.

19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün Personel Alım düzenlemesi şu şekildedir:

MADDE 109 - 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(5) Genel Müdürlüğün Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personel Seçme Sınavı (B) Grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağrılacak adaylar arasından Genel Müdürlükçe yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır. Genel Müdürlük kadrolarına yapılacak atama ve nakil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir."

KPSS'de yüksek puan nasıl alınır? İşte 10 tüyo

Eğer yanıtınız evet ise sizi başarıya götürecek 10 adımı mutlaka çalışma programınıza ekleyin. İşte KPSS başarısı getirecek tüyolar..

1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış?

Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde,sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip

0 yorum:

Yorum Gönder