Copyright © TrPress
Design by Dzignine

Yarı yıl tatilinden sonra okula Dönüş sendromu Hakkında Yapılması gerekenler


Birçok öğrenci için sömestr tatili dinlenme, rahatlama ve ödül zamanıdır.

Sömestr tatilinden sonra bazı çocuklar için okula gitmek zor olabilir. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'nden Uzman Psikolog Işıl Yıldız uyarıyor, okula dönüş vakti geldiğinde çocuklarda şu sıkıntılar görülebilir; 

- Gergin ya da endişeli,
- Tekrar arkadaşlarını göreceği için heyecanlı,
- Tatil bittiği için üzgün,
- Öğretmen, anne-baba ve arkadaşların beklentilerinden dolayı baskı altında,
- Stresten dolayı hasta,
- Ders yükü ve okul çalışmaları ile ilgili endişe

Her yaştan çocuğun okula geri dönüşle ilgili farklı deneyimleri vardır ve anne babaların çocuklarının okula dönüş konusunda nasıl hissettiğini ve bununla nasıl baş ettiğini fark etmesi gerekir. Tatil sonrası evden okula geçişi kolaylaştıracak birkaç ipucu:

- Keyifli bir başlangıç yapmak için sizin yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını sorun, yardımcı olmak istediğinizi belirtin. 
- Tatilin bitiminden birkaç gün önce çocuğunuzu okula gidiş saatine yakın bir saatte kaldırın. Bu sayede çocuklar daha erken yatağa gidecektir ve ilk hafta sabah erken uyanmaları daha kolay olacaktır. Tatil sonrasında çocukların uyku düzenin eski haline dönmesi bir hafta kadar sürebilir.
- Tatil süresinde çok sık olmamak kaydıyla çocuğunuzla okul hakkında konuşun. Hangi arkadaşlarını görmeyi istediğini ve hangi dersleri özlediğini sorabilirsiniz. Okul başladıktan sonra o da istekliyse gününün nasıl geçtiğiyle ilgili konuşun.
- Sağlıklı yemekler hazırlayın. Tatil süresince değişen yeme içme alışkanlıklarını daha dengeli ve sağlıklı hale getirin. Aç çocuklar öğrenmeye konsantre olamaz, bu yüzden iyi beslenme çocuğunuzun okul performansında önemli bir rol oynar. 
- Eğer çocuğunuza okulda yemesi için beslenme hazırlıyorsanız okulun ilk haftası onun da fikrini alarak farklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz.
- Çocuğunuzla vedalaşmayı kısa tutun. Özellikle birinci sınıf öğrencileri için uzun süre yanında durmanız ağlamasına ya da sizden zor ayrılmasına sebep olabilir.
- Ona her konuda yardım ederek ya da onu sürekli yönlendirerek özgüveninin gelişmesine engel olunmamalıdır. Karşılaştığı problemleri kendisinin halletmesi konusunda desteklemek en uygun yoldur.

0 yorum:

Yorum Gönder