Copyright © TrPress
Design by Dzignine

Tüp Bebek Nasıl Olur Tüp Bebek Nasıl Yapılır? Sorular


Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisi hakkında önemli bilgiler veriyor.
Yaklaşık olarak her 7 çiftten biri kısırlık nedeni ile çocuk sahibi olamamaktadır. Bu sebepten dolayı çiftler çocuk sahibi olabilmek için yardımcı üreme tedavilerine başvurmaktadır. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin çoğunda bu sorundan dolayı boşanmalar bile olmaktadır. Şayet kısırlık sorunu genetik değil ise büyük oranlarda tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Yardımcı üreme tedavilerinde en çok başarı sağlayan tedavi tüp bebek tedavisidir.

Tüp bebek kimler için uygundur?

Tüp bebek yaptırmak için mutlaka evli olmak gerekir. Evli ve kendiliğinden gebe kalamayan genelde bütün çiftlere uygulanan bir yöntemdir.

Hangi aşamalardan oluşur?

İlk aşama: anne olmaya hazırlanan kadının yumurtalarından daha çok verim almak için hormon içerikli iğnelerin yapılmasını kapsayan bir tedavidir. Yapılan hormon iğneleri ile kadın hasta daha fazla yumurta üretir ve gebelik şansı artmış olur.
İkinci aşama: baba olmak için hazırlanan erkekten sperm alınarak incelenir.
Üçüncü aşama: kadından alınan yumurtalar ve erkekten alınan spermler laboratuar ortamında döllenmek için birleştirilir. Döllenme işleminin gerçekleşmesine embriyo adı verilir. Oluşan embriyoların laboratuar ortamında olgunlaşması sağlanır. Olgunlaşmanın 5. Günü kadın hastaya transfer edilir. ( http://www.tupbebeknedir.com/tup-bebek-nasil-olur-tup-bebek-nasil-yapilir)
Bütün bu aşamalardan sonra tek yapılması gereken gebelik testinin beklenmesi olur.

Tüp bebek kimler için uygun değil?

Kendiliğinde anne ve baba olamayan bütün çiftlere uygulanan bir tedavidir. Ancak bazı hastalarda doktor kontrolü şarttır. Hasta gerekli muayenelerden geçtikten sonra doktor kontrolü altında çocuk sahibi olabilmesi amacı ile gerekli işlemler başlatılır.

Mikroenjeksiyon nedir?

Mikroenjeksiyon tüp bebek tedavisinin bir türüdür. Baba olmak isteyen erkeklerde kullanılan bir tekniktir.





Tedavi başarılı olduktan sonra gebelik süreci farklı mıdır?

Eğer tedavi başarı olmuş ise hastanın ilk üç ay çok dikkatli olması gerekir.

Embriyolar transfer için kaç gün bekler?

Transfer edilecek embriyolar 5 gün kadar bekler ve beşinci gün transfer edilir.

Aşılama ile tüp bebek arasındaki fark nedir?

Aşılamada hedef, spermle yumurtayı buluşturmak, gerisini onlara bırakmak. İlaçlarla uyarılan kadından toplanan 1-3 yumurta elde etmeye çalışılıyor. Erkeğin spermleri hazırlandıktan sonra, yumurtalar çatlatılınca rahime bırakılıyor. Buluşarak döllenmeleri bekleniyor. Tüp bebekte ise basitçe kadının yumurtalarıyla, erkeğin spermleri laboratuvar ortamında döllendikten sonra embriyo halinde rahime yerleştiriliyor. Genel kanının aksine tüp bebekle aşılama ilaçları farklı değil. Sadece dozajları ve uygulamaları farklı.

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı ne kadar?

Tüp bebek uygulamalarında elde edilebilecek başarılar % 40 – % 60 arasında değişebilir. Ancak bu oran hastaların sorunlarına göre farklılık gösterebilir.

Tüp bebek tedavisi uzun süreçli bir tedavi mi? Ne kara sürüyor?

Tüp bebek tedavileri geçtiğimiz yıllara göre artık daha kısa sürmektedir. Tedavinin süresinin kısalmasında teknolojik imkânların payı oldukça büyüktür. Tedavi ortalama 15-20 gün sürmektedir.

Bu yöntem ile doğan bebek ile normal doğan bebek arasındaki fark ne?

Kendiliğinden doğan bebekler ve tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde hiçbir fark olmaz. Gebelik sürecide aynı normal gebelikler gibi devam eder ve doğan bebeklerde normal bebekler gibi gelişirler.

Tüp bebek tedavisinin anneye bir zararı var mı?

Tedavinin anneye zarar veren hiçbir aşaması yoktur.

Kaynak : http://www.tupbebeknedir.com/

0 yorum:

Yorum Gönder