Copyright © TrPress
Design by Dzignine

Youtube Ne Zaman Açılacak? Youtube Nasıl Girilir? (DNS Ayarları Burada)



Youtube Türkiye'de haftalardır kapalı. Youtube'a Nasıl Girilir? Youtube Girme Yöntemleri Youtube'ye girme formülleri DNS Ayarları İle Youtube nasıl girilir? 


En önemli video paylaşım sitesi olan Youtube Türkiye'de yasaklandı. Suriye ile ilgili ses kayıtlarının Youtube'de yayınlanmasının ardından bu karar alındı. Youtube girme yöntemleri Youtube nasıl girilir.


BTK'dan geceyarısı YouTube açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, dava konusu içeriklerin bir kısmı hala ilgili internet sitesinde yayınlanmaya devam ettiğinden, youtube.com internet sitesine uygulanan erişimin engellenmesi tedbirine devam edildiğini açıkladı

Bilgi Teknolojileri


ve İletişim Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin "devlet sırlarının ifşasının önlenmesi amaçlı 27 Mart'ta aldığı kararına" istinaden ve ayrıca Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret niteliğindeki içerikler nedeniyle ilgili kanun hükümleri uyarınca Telekomünikasyonİletişim Başkanlığı tarafından youtube.com adlı internet sitesine erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı.

Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin 4 Nisan 2014/381 sayılı kararıyla, ilgili internet sitesindeki (youtube.com) tüm yayına erişimin engellenmesine dair kararın kaldırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine, Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi'nin 4 Nisan ve 2014/81 Değişik İş No'lu kararıyla, ilgil internet sitesi tarafından gereğinin yerine getirilmemesi durumunda, youtube.com internet sitesinin tüm yayınına erişimin engellenmesine ve suça konu içerikler kaldırılıncaya kadar erişime engelin devamına hükmedilmiştir.

Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi'nin 9 Nisan ve 2014/91 Değişik İş No'lu kararı ile 2014/381 Değişik İş No'lu kararında belirtilen 15 linke erişimin engellenmesine dair kararın aynen devamına ve youtube.com internet sitesinin bu şekilde erişime açılmasına karar verilmiştir.

Youtube tarafından 2014/381 Değişik İş No'lu kararda yer alan 15 linkteki içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğin tamamen çıkarılmayarak sadece Türkiye'den erişimin engellendiği ancak, yurtdışından erişimin mümkün olduğu tespit edilmiştir.

27 Mart'tan bugüne kadar ilgili internet sitesinde aynı içeriği taşıyan toplam 151 link tespit edilmiş, bu içeriklerin çıkarılması için Youtube'a bildirimde bulunulmuştur. Youtube tarafından bu içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğe sadece Türkiye'den erişimin engellendiği fakat, yurtdışından

 erişilebildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, aynı içeriği taşıyan bir kısım linklerin halen yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir."

Diğer taraftan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret niteliğindeki içerikler nedeniyle Youtube'a uyarımesajları gönderildiği, söz konusu içerikler çıkarılmadığı için 27 Mart'tan itibaren 5651 sayılı kanunun 8'inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendi ile 4 numaralı fıkrası hükümleri uyarınca erişimin engellenmesi tedbiri uygulandığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu içeriklerin bir kısmı hala ilgili internet sitesinde yayınlanmaya devam ettiğinden, youtube.com internet sitesine uygulanan erişimin engellenmesi tedbirine devam edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadesi kullanıldı.

CHP'li Tanrıkulu'ndan AYM'ye Youtube başvurusu


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, YouTube'a erişimin kaldırılması amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Tanrıkulu yaptığı açıklamada, sosyal paylaşım sitesi Twitter'la ilgili başvurularının Anayasa Mahkemesi tarafından evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde oy birliğiyle kabul edildiğini anımsatarak, "Türkiye'de tarihinin en geri noktasında bulunan ifade özgürlüğünün engellenemeyeceği yönünde karar verilmişti" dedi. Ne var ki, youtube.com isimli sosyal paylaşım sitesine de erişim insan hak ve özgürlüklerine aykırı olarak engellendiğini ifade eden Tanrıkulu, "Bu nedenle dün de anılan siteye erişimin engellenmesi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımızı kullanmış bulunmaktayız" dedi. Tanrıkulu açıklamasında şunları kaydetti:

"Bizler Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü gibi en temel insan haklarının korunması için çaba sarf ederken, AKP iktidarı ve Recep Tayyip Erdoğan her tür özgürlüğün önünde engel olarak durma ısrarını sürdürmektedir. AYM'nin, evrensel hukuk kuralları çerçevesinde Türkiye'nin uluslararası alanda itibarını kurtaran Twitter kararına saygı duymadığını söyleyen Recep Tayyip Erdoğan'ın ve bu kararı "Twitter'ın eline verilmiş bir koz' olarak değerlendiren Bülent Arınç'ın özgürlüklerle ilgili anlayışlarının hiçbir demokraside yeri yoktur.

İfade özgürlüğü elbette ki sınırsız değildir; ancak AKP iktidarının yapmaya çalıştığı gibi, kendisinden olmayan tüm düşünce ve ifadelerin engellenmesi gibi bir düşünce ise asla kabul edilemez. Bilişim çağında ifade özgürlüğü platformları ülke sınırlarının ötesindedir."

YouTube'dan Anayasa Mahkemesi'ne dava


Erişim engeli devam eden YouTube Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Video paylaşım sitesi YouTube erişim engelinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel bir başvuru yaptı.

Youtube, Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada erişimin engellenmesi işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.

27 Mart'ta erişime engellenen YouTube'un erişim yasağı geçen Cuma günü kalkmış ancak daha sonra bazı içeriklerin siteden kaldırılmaması nedeniyle yasağa devam kararı çıkmıştı.

YouTube yasağı devam ediyor VPN kullanmaya devam


ANAYASA Mahkemesi’nin (AYM) 2 Nisan tarihli ‘ihlal’ kararı 24 saatte Twitter’ı açtırırken, YouTube’la ilgili genel yasak kararını da kaldırttı. Türkiye Barolar Birliği’nin itirazını kabul eden Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, AYM’nin Twitter kararının bağlayıcı olduğunu göz önüne alarak, YouTube’la ilgili “Tüm yayına erişim engellemesine” ilişkin kararını “İfade özgürlüğüne ağır müdahale” diyerek kaldırdı. Ancak Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı, suça konu içeriklerin kaldırılmadığı gerekçesiyle YouTube yasağını kaldıran karara itiraz etti.

Ancak 15 linkle ilgili yasağın devamına karar verildi. Ancak üst mahkeme olan Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, suça konu içeriklerin kaldırılmaması nedeniyle YouTube’a erişim engelinin devamına karar verdi. Hükümet, YouTube’un kapatılmasında Dışişleri’ndeki gizli dinleme kayıtlarının etkili olduğunu savunurken, Gölbaşı Sulh Ceza’nın 27 Mart tarihli 2014/358 sayılı kararının Atatürk Aleyhine Suçlar Kanunu’na göre verildiği ortaya çıkmıştı. TİB, YouTube’u, “Mahkemenin kararına istinaden ve 5651 sayılı kanunun (Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun) 8. Madde 1/b bendi uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır” diye kapatmıştı.

KENDİ KARARINI KALDIRDI


TBB, bu yasak kararına itiraz etmişti. Aynı mahkeme, Anayasa’nın 153/6 maddesindeki, “Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar” şeklindeki düzenleme karşısında, AYM’nin 2 Nisan tarihli kararı (Twitter kararı) gözönünde bulundurularak itirazın kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Kararda, internetin temel hak ve özgürlüklerin kullanılması bakımından önemli olduğu vurgulanarak özetle şöyle denildi:

ÖZGÜRLÜĞE MÜDAHALE


“Bahse konu içerikler nedeniyle ‘YouTube.com’ isimli internet sitesine erişimin engellenmesi yalnızca bu engellemeye dayanak gösterilen ve URL bazlı verilen kararla mümkün iken, ‘youtube.com’ isimli internet sitesine tamamen erişimin engellenmesinin, ‘YouTube.com’ ağından yararlanan tüm kullanıcıların ifade özgürlüğüne yönelik ağır müdahale niteliğinde olduğu anlaşılmıştır.”

ASLİYE CEZA MAHKEMESİ “YASAĞA DEVAM” DEDİ


Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı, suça konu içeriklerin kaldırılmadığı gerekçesiyle YouTube yasağını kaldıran karara itiraz etti. İtirazı üst mahkeme olarak değerlendiren Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, söz konusu linklere dair kararın ilgili siteye tebliğine rağmen, bildirilen süre içerisinde gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle “YouTube”a erişimin engellenmesine ve “suça konu içerikler” kaldırılıncaya kadar erişim engelinin devamına karar verdi.

Dünyaca ünlü video paylaşım sitesi Youtube geldi. Youtube erişime neden kapatıldı?

Suriye ilgili tapelerin sızmasının ardından video paylaşım sitesi Youtube hakkında da erişim yasağı getirildi.

Alınan karar az önce 3G internet erişimi sağlayan GSM operatörleri ile internet erişim hizmeti veren TTNET ve Superonline gibi ISP şirketlerine tebliğ edildi.

Yasaklama kararı, gün içinde operatörler ve şirketler tarafından aşama aşama uygulamaya konacak.

Son olarak Youtube’a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’e ait olduğu iddia edilen ses kaydı yüklenmişti. Gündeme bomba gibi düşen ses kaydında, seçim öncesi savaş çıkarma planları üzerine konuşuluyordu.

YOUTUBE

Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’ndan Youtube sitesi sorgulandığında çıkan ekran şöyle:




Gül Youtube yasağını deldi


Abdullah Gül, twitter yasağından sonra Youtube yasağını da deldi.

Twitter yasağının ardından tweet atıp yasağı delen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YouTube yasağını da deldi. Gül’ün Youtube adresinden dün gazetecilerin Dışişleri’ndeki dinlemeye yönelik sorularına verdiği yanıt paylaşıldı.

YASAĞI DELİP TWEET ATMIŞTI


Cumhurbaşkanı Gül, Twitter yasağının ardından Youtube yasağına da yasağı delerek tepki gösterdi. Gül, Youtube’da yer alan Cumhurbaşkanlığı yayın sayfasında bir video paylaştı. Paylaşılan video, dün cuma namazından sonra Gül’ün sızan Suriye tapesiyle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamayla ilgili. Gül’ün yasaktan önce paylaştığı son video düşürülen Suriye uçağına ilişkin açıklamalarıydı.

Cumhurbaşkanı Gül, paylaşılan videoda şu sözleri kaydetti: “Bu işe bulaşanlar ve katkı verenler kimlerse muhakkak ortaya çıkarılacak ve kanunların emrettiği en şiddetli şekilde cezalandırılacaktır.

YouTube yasağında Atatürk şoku


YouTube.com'un mahkeme kararıyla kapatılma gerekçesinde gösterilen kanun maddesinin Atatürk'e hakaret içeren kanunu işaret ettiği ortaya çıktı.

Dışişleri'ndeki güvenlik toplantısında Suriye konulu bir toplantının kaydının bünyesinde yayınlanması üzerine çok geçmeden Türkiye'de erişime kapatılan YouTube'la ilgili akşam saatlerinde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sitenin erişime kapatılmasının ulusal güvenlikle ilgili olduğunu belirtti, dünyanın her yerinde, her ülkenin, ulusal güvenliğiyle ilgili bir husus söz konusu olduğunda tedbir aldığını söyledi. Ancak YouTube.com'un mahkeme kararıyla kapatılma gerekçesinde gösterilen kanun maddesinin Atatürk'e hakaret içeren kanunu işaret ettiği ortaya çıktı.

YouTube'un kapatılmasında Dışişleri'ndeki gizli ses kayıtlarının etkili olduğunu düşünürken TİB'in internet sitesi sorgulama sayfasında youtube.com.tr hakkında bilgi talep edildiğinde çıkan sonuç herkesi şaşırttı. TİB'in YouTube'u kapatma gerekçesi aynen şöyle:

"Bu İnternet sitesi (youtube.com) hakkında Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin 27/03/2014 tarih ve 2014/358 sayılı kararına istinaden ve 5651 sayılı kanunun 8. Madde 1/b bendi uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır."

Konuyla ilgili Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Bilişim Hukuk Uzmanı Av. Gökhan Ahi, istihbarat, iç güvenlik gibi nedenle internet sitelerinin ülkemizde kapatılması için bir kanun bulunmadığını, bu nedenle söz konusu videoların kaldırılması için başka bir kanunla sitenin kapatıldığını söyledi.

Ahi, internet sitelerinin Türkiye'de kapatılması için üç yöntemin bulunduğunu kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti: "5651 sayılı internet yasası, 5846 sayılı fikir sanat eserleri yasası, Medeni kanunun 24. maddesi..."

Mahkemenin kapatma gerekçesinde yazılı olan 5651 sayılı kanunun 8. madde 1/b bendini değerlendiren Ahi, Atatürk aleyhine işlenen suçlarda bu maddenin devreye girdiğine dikkat çekti. Ahi'ye göre Suriye ses kayıtlarının YouTube'a düşmesiyle birlikte site kapatmak için gerekçe bulamayan TİB, Atatürk'e hakaret içeren herhangi bir videoyu sitede bulup sebep göstererek bahane yarattığını ve YouTube erişimini kapattığını söyledi.




MAHKEME KARARI YOK İDARİ TEDBİR VAR


Bu arada, kapatmanın mahkeme kararı olmadan yapıldığı ve idari tedbir uygulandığı öğrenildi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, video paylaşım sitesi Youtube'u idari kararla engellediğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu hafta içinde NTV canlı yayınında, "Twitter'ın arkasında YouTube var" demişti.

DÜNYA AJANSLARI ACİL KODUYLA DUYURDU


Reuters, abonelerine son dakika gelişmesi olarak tek cümle halinde geçtiği ilk haberinde "Türkiye'de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı YouTube'a karşı 'idari önlem' kararı alındığını duyurdu" ifadelerine yer verdi.

AFP ise yine son dakika gelişmesi olarak geçtiği haberinde "Türkiye, Twitter'ın ardından YouTube'u da yasakladı" dedi.

AYARLARINI DEĞİŞTİRENLER GİRİYOR


Siteye Türkiye içinde erişim sağlanamazken, DNS ayarlarını değiştiren ve VPN uygulamalarını kullananlar siteye girebiliyor.

OLDU OLACAK TÜRKİYE'Yİ KAPATIN


Yasak haberinden sonra karara Twitter'dan tepki yağdı:

Hasan Cemal ‏@HSNCML
Erdoğan şaşırtmadı! Demokrasiye korkunç bir darbe dahai: Twitter'dan sonra YouTube da kapatıldı.

cüneyt özdemir ‏@cuneytozdemir
Twitter'dan sonra Youtube da kapatıldı. Sırada facebook, instagram ve diğer paylaşım siteleri var. İnternet tamamen kapatılabilinir...

Tufan Türenç ‏@tturenc
Twitter kapalı, Youtube kapandı.Sıra telefonlarda ve televizyonlarda. Oldu olacak AKP Türkiye'yi dünyaya kapatsın.

Balçiçek İlter ‏@Balciceki
Yasakla olmaz..Yasakla bir yere varılmaz.Twitter, şimdi youtube? Sırada ne var yahu? Olacak iş değil...Bu arada hala ses yok Dışişleri'nden?

Twitter'a girerken olduğu gibi VPN kullanıyorsanız, girebiliyorsunuz Youtube'a. Sayın Bülent Arınç ve Abdullah Gül usulü :)

YouTube'a girmenin formülü:


- Proxy siteleri yani vekil sunucular yardımıyla yasaklı sitelere giriş çoğu zaman mümkün. Bunun için Google'da Free Proxy Sites yazmak ya da alanında en bilinen sitelerden olan hidemyass.com veya vtunnel.com'a girerek de bu sitelere erişebilirsiniz.

- Proxy siteleri yani vekil sunucular yardımıyla yasaklı sitelere giriş çoğu zaman mümkün. Bunun için Google'da Free Proxy Sites yazmak ya da alanında en bilinen sitelerden olan hidemyass.com veya vtunnel.com'a girerek de bu sitelere erişebilirsiniz.

- Ancak proxy sitelerini seçerken dikkatli davranmakta fayda var. Google aramalarında çıkan bazı proxy siteleri zararlı kaynadığından yasaklı sitelere gireyim derken virüslerle uğraşmayın.

- Bunun dışında proxy siteleri çoğunlukla fazlaca adware yani reklamlarla kaynıyor ve bu şekilde gelir yaratmaya çalışıyorlar. Haliyle yasaklı sitelere gireyim derken istemediğiniz kadar çok reklama maruz kalma durumu da söz konusu.

- Açılımı Sanal Özel Ağ olan VPN de yasaklı sitelere girmek için bir başka formül. Bu yöntem ise proxy sitelere göre daha güvenilir sayılabilir. VPN ile yurtdışındaki bir bilgisayara bağlanarak yasaklı sitelere girebiliyorsunuz.

- Bunun için VPN hizmeti sunan şirketlerden aylık bir bedel karşılığında hesap satın almanız gerekiyor. Bu servisi kullanmaya başladığınızda bilgisayarınız önce yurtdışındaki herhangi bir sunucuya (Paris, Washington, Londra, Madrid vb.) bağlanıyor ve bu bilgisayar üzerinden siteye giriyorsunuz.


kaynak :mynet internet sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder