Copyright © TrPress
Design by Dzignine

Gebelikte vajinal akıntı


Genel Sağlık
Gebelikte vajinal akıntı
Gebelik dönemlerinde hemen her anne adayının çoğunda vajinal akıntılar meydana gelmektedir. Çoğunlukla gebeliğe bağlı sebeplerden dolayı ortaya çıkan fizyolojik akıntıdır. Genel olarak bir tedavi gerektirmemektedir. Ayrıca gebelik dönemlerinde rastlanılan bazı vajinal enfeksiyonlar da akıntılara sebep olabilmektedir. Meydana gelen bu enfeksiyoların sebebi ise mantarlar, parazitler ve bakteriler olabilmektedir. Genellikle “gardnerella vajinalis’in” sebep olduğu “bakteriyel vajinozis” en sık olarak rastlanılan enfeksiyon durumudur. Tipik bulgusu da genel olarak gri, balık kokusunda, homojen ve ince kıvamlı bir akıntıdır.

Ayrıca cinsel yolla bulaşması söz konusu değildir. Ortaya çıkan bakteriyel vajinozis gebelik dönemlerinde preterm eylem, erken membran rüptürü, koryoamniyonit, puerperal endometrit ve erken doğum risklerini de arttırmaktadır. Bunun için tanının konması halinde hemen tedavi yapılması gereklidir. Kadınların yaklaşık olarak %75’i yaşantıları içersinde bir defa mantar enfeksiyonu geçirmektedir. En sık olarak rastlanılan etkeni ise “candida albicans’tır”. Hastalardaki yakınmaları ise vajende kaşıntılar, vulvada kaşıntılar, kokusuzdur, peynir kesiğinde ve beyaz renktedir. '' Kadınlarda Sancılı adet'' başlıklı yazımda sancılı adet görmeye neden olabilecek durumlar hakkında bilgi vermeye çalıştım.

Özellikle kaşıntının yarattığı tahrişe nedeni ile kızarıklıklar, idrar yapma esnasında yanma hisleri en sık görülen şikâyetlerdir. Eğer anne adayına yapılan muayenede rastlanmış olan bir mantar enfeksiyonu bir şikâyet yaratmıyor ise tedavi etmeye de gerek yoktur. Ancak şikâyetler belirgin ise gebelik döneminde kullanıma uygun olan krem ve fitil ile tedavi edilebilir. Bazı gebe kadınlar da gebelik süresince tekrarlayan bir mantar enfeksiyonu söz konusu ise genellikle gebeliğin sonlanması ile bu enfeksiyon ortadan kalkmaktadır.

Bu enfeksiyonun cinsel yolla bulaşma ihtimali yoktur, ancak eşinde hiçbir bulgu yok ise eşin tedavi edilmesine gerek duyulmaz. Özellikle vajinal akıntıların önüne geçilmesi için pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. gün içersinde en az iki defa iç çamaşırı değiştirilmelidir ya da günlük hijyenik pedlerden kullanılmalıdır. Gebelik döneminde anne adayının çamaşırlarının deterjan yerine sabun ile yıkanması ve kızgın ütü ile ütülenmesi vajinal akıntıya karşı korunmak için yapılmalıdır. Ayrıca mantar enfeksiyonunun artmasını engellemek için aşırı şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca eşin prezervatif kullanması da meydana gelebilecek enfeksiyonlardaki vajinal akıntı problemine karşı da korunma konusunda oldukça faydalıdır.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr/

0 yorum:

Yorum Gönder