Copyright © TrPress
Design by Dzignine

İnternet Yasasındaki Yasaklar Nelerdir ? Haber

Yeni İnternet Yasası kabul edildi. Yasada ne gibi yasaklar var?

 3 Y ile mücadele edeceğiz diyerek iktidara geldiler…
Neydi bunlar?
Yolsuzluk, Yasak ve Yoksulluk…
Peki, hangisini başardılar?
Yoksulluk azaldı mı?
Yolsuzluk?..
Yasaklar?..
Gelelim en yeni yasağımıza:
Torba Tasarı’nın internet yayınlarının engellenmesiyle ilgili yeni kurallar getiren bölümü Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Beş bölümden oluşan tasarı Cumhurbaşkanının onayına sunulacak
Kabul edilen kanun hangi sınırlamaları kapsıyor?
Kanunun kabul edilen maddelerine göre, özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle şikayet bile olmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın (TİB) emriyle internet yayınları durdurulabilecek. TİB, yayının engellenmesine karar verirse uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek. Erişim sağlayıcının durdurma kararını yerine getirme süresi kısaldı, karar dört saat için uygulanmak zorunda.
“Özel hayatın ihlali” gerekçesiyle doğrudan erişim engeli:
İçeriğe erişimin engellenmesi talebi: Bu talep 24 saat içinde sulh ceza hâkimine götürülecek. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine erişim engellenecek. Bu acil uygulamada hâkim kararı aranmayacak.
DNS nin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme:
Hâkim, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle kararını verebileceği gibi, zorunlu hallerde internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimi engelleyebilecek. DNS tabanlı engellemenin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme ile engelleme yöntemleri genişletilecek.
URL bazlı engelleme daha çok Çin, İran ve Suudi Arabistan’da uygulanan bir yöntem olarak biliniyor.
Engelleme öncesi “uyar-kaldır” mekanizması:
İçerik sağlayıcı, TİB’in talep edeceği tüm bilgileri TİB’e verecek ve TİB’in talep ettiği tüm tedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararlar dışında internet sitelerine engelleme öncesi uyar-kaldır mekanizması işletilecek.
Yer sağlayıcı:
Yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak.
Gördüğünüz gibi fazla korkulacak bir durum yok!..
Muktedir iktidarımız, istediğini istediği gibi yapabilecek. Hayatın her alanına müdahale ettiği gibi, internet üzerinden sosyal medyayı da unutmadılar!
Sözün özü: Bu bir “İleri Demokrasi” uygulamasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder